Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu Toplu İş Sözleşmesi teklifini eleştirdi
Devlet Memurları Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, 7’nci Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde kamu işveren heyetinden gelen teklifin beklenmeyen bir teklif olduğunu ve teklifin güncellenmesi gerektiğini belirtti.
2024-2025 döneminde yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon emekli memurun mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 7’nci Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi’nin ikinci toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda başladı. Memur-Sen Konfederasyonu’nun yetkili sendika olarak kamu çalışanlarını temsil ettiği müzakerelerde 9 Ağustos’ta müzakere aşamasına geçildi. Müzakere sürecinin tamamlanmasıyla birlikte kamu patronu heyeti adına konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ilk teklifini kamuoyuna açıkladı. Buna göre patron komitesi, 2024’ün ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ayı için yüzde 9, 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 6 ve ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam önerdi.
Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Kamu patron heyetinden 21 gün sonra beklenmedik şekilde teklif geldi. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu itibarla kamu patron heyetine tavsiyemiz vakit kaybetmeden tekliflerini gözden geçirmeleri ve yeni bir teklifle gelip takılıp kalanları kullanarak takvim sonunda uzlaşmayı sağlayacak yere ulaşmaya çalışmalarıdır. zaman daha verimli” dedi.
“2024 için özellikle 3 aylık teklifler verdik ama onlar 6’şar aylık teklifler verdiler”
Toplantıda refah payından söz edilmediğini vurgulayan Yalçın, “Özellikle 2024 yılı için 3’er aylık teklifler verdik. Çünkü enflasyonist ortamda kamu çalışanlarının alım gücünü kaybetmemek için bunun son derece önemli olduğunun altını çizdik. mücadeledeki kararlılığına inancımızı dile getirerek 6 aylık teklifler verdik ama her iki yıl için de 6 aylık teklif geldi. Bunun yeniden değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Memur-Sen’in nispi zam dışında birçok teklifi ve beklentisi olduğunu vurgulayan Yalçın, patronun yüzde zam dışında herhangi bir teklif getirmediğini vurgulayarak, “Kiraların 1000 lira sınırını aşması nedeniyle kamu görevlileri ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu nedenle kira yardımı için bir teklif gelmesini bekliyorduk.” .
“Bayram ikramiyesi ve diğer sosyal haklarla ilgili ceza verilebilirdi ama yapılmadı”
Yalçın, emeklilerin hayatta kalmadığını, bu rakamlarda sıkıntı yaşadıklarını da söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
“Yani emekli maaşlarına yapılan zamların yarattığı sancıdan bahsetmiştik. Bunun için yeterince zaman vardı. Bayram ikramiyesi dahil diğer sosyal haklarla ilgili bir ceza verilebilirdi ama getirilmedi. Sayın Cumhurbaşkanımız seçimden önce birinci dereceye kadar yükselen tüm kamu görevlileri için bir takvim olarak kurulabilirdi.Bildiğiniz gibi akademisyenden akademisyene herkesin fiyat skalasındaki bozulma nedeniyle gerginliğin yaşandığı bir süreçte. şube müdürlerinden şeflere kadar mühendisler çoğaldı ve biz gelir dağılımında adalete davetimizi yineledik, teklif gelebilirdi, şimdi gelmedi.”
“Kamu görevlileri olarak tam müzakere istiyoruz”
Müzakere sürecinin son haftaya kaldığını belirten Yalçın, “Kamu patronu heyetiyle tüm boyutlarıyla görüştük. Önce Bakan da konuştu,” Şu anda 967 teklif masada müzakere edilmeyi bekliyor. Ayrıca tam müzakere istiyoruz. Zamanı çok verimli kullanmak zorundayız” dedi.
Yalçın, teklifin yeterli olmadığını ve Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin masanın 10 puan altında olduğunu ve bunu doğru bulmadığını söyledi. – ANKARA